Kategorier
verktyg

Mitt verktygstänk

Min hobbysmedja började i en väldigt liten skala. En Dremel lånade jag ifrån min fru och en vanlig ansatsfil hade jag i snickarboden. Såg, sågblad, ringregel, lödplatta, tredje hand, storknäbb och flussmedel blev mitt första inköp. Detta inhandlades på Sargenta. Nålfilar, plasthammare, våtslippapper och pannlupp köpte jag på Biltema.Det var hela verktygsarsenalen i början av 2017. Nu tre år senare har det absolut kompletterats en hel del. Framför allt med olika handverktyg typ tänger, stans, flackjärn och lite mer olika lödtillbehör. Mycket är köpt på lite billigare butiker än de som är riktade mot smyckestillverkning. Ett litet udda verktyg för silversmeder är nog röravskäraren som jag köpte på Biltema.Den användes för att kapa silverrör som jag använde framförallt till örhängen. I och med att jag har köpt billigare verktyg och ibland tillverkat egna lösningar så tar det sannolikt lite längre tid för varje moment. Röravskäraren gav mig de raka snitten jag var ute efter men det var pillrigare att få till rätt längd på röret än om jag hade använt en chanerhållare. Men en chanerhållare kostar ca 800kr och uppåt. Min röravskärare kostade en 50-lapp.Min tanke har aldrig varit att detta ska bli min huvudsakliga försörjning, eller en inkomstbringande hobby. För mig är det viktigare att få vara kreativ och njuta av stunden, istället för att fundera på hur många timmar jag lagt ner på varje smycke. Antalet smycken som jag har sålt är minimalt men min frus smyckeskrin är överfullt… Under dessa premisser så fungerar det att köpa billiga verktyg, men behöver du räkna in din tid i priset på dina smycken. Köp kvalitets maskiner för yrkesverksamma!

Fast även jag har numera lite dyrare verktyg. Min Dremel (frugans jag vet) saknar möjlighet att köra under 5000rpm vilket har irriterat mig. Så när jag fick ett erbjudande om en micromotor till bra pris blev det ett köp.Det kommer säkert köpas mer verktyg vart efter behoven uppstår. En del billiga och en del lite dyrare.

Så fortsätt gärna att följa med på min silversmides resa.
/Fredrik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.