Kategorier
projekt smycken

Min första ”basketsetting”

Jag har länge velat göra ett silverhänge i någon form av ”basketsetting” vet faktiskt inte vad det heter på svenska, kanske korginfattning?
Men jag har inte riktigt vågat eftersom jag vill använda ganska tunn silvertråd och det är ganska många lödningar som kan gå fel. Det räcker med att man värmer lite för mycket på en av de sista lödningarna för att allt arbete ska vara förgäves…

Fast när jag oplanerat råkade köpa några stenar av en smideskompis kände jag att nu finns det inga ursäkter längre…

Ett oplanerat inköp.

Jag tog 0,8mm tjock silvertråd och började bocka till en droppform som var lite mindre än själva stenen. Lödde ihop ändarna och filade till en spets. En liten ögla lyckades jag också löda dit i spetsen. Jag kände mig ganska nöjd så här långt!

Det går bra att löda tunn tråd med halvhårt lod…

Började fixa till de fyra klor som ska hålla stenen på plats, fortsatte med samma tjocklek på tråden och bockade till ett U i lagom bredd. Gjorde sedan ett till U som anpassades till den breda delen på stenen.
Stärkt av att de två första lödningarna hade gått så bra började jag med det U som skulle sitta uppe vid öglan. Första benet gick bra men på ben nummer 2 ville lodet inte flyta ut ordentligt…
Så jag värmer lite till….
🤯🤬😡😭😖 vips så har jag smält en del av silvertråden.

🤯🤬😡😭😖 Jag smälte silvertråden

Bara att börja om igen! Klippa till ny tråd, bocka och böja, löda och fixa till ett nytt U.
Ni kan säkert räkna ut vad som hände även denna gång, när jag skulle löda…
Precis jag smälte silvertråden igen!

🤯🤬😡😭😖 Nu åker smedjan ner i soprummet!

Det var väldigt nära att allt som har med silversmide att göra hamnade i soprummet! Som tur var tog jag mitt förnuft till fånga. Jag behöll min smedja och lade undan detta projekt istället.

Några veckor senare hade lusten att göra detta smycke kommit tillbaka. ”Same procedure as last year” klippa till tråd, bocka och böja, löda. Denna gång gick det betydligt bättre. Bilderna nedan får illustrera processen.

Jippi! 4 klor lödda, så här långt kom jag inte förut
En skrotbit får vara distans emellan de båda droppformade ringarna. Här gäller det att vara extra försiktig så jag inte löder fast den också.
2 av 4 lödningar gjorda på den övre ringen!
Hurra! Jag har en färdiglödd ”basketsetting” fast den kräver en del slipande…
Stenen passar, men jag kunde ha gjort de droppformade ringarna något kortare.
En liten ögla till halskedjan behövde också fixas.

Det färdiga resultatet! Jag är nöjd.

Om jag ska summera detta projekt så stämde mina farhågor om lödningarna. Men egentligen är de inte så svåra. Gör ett ordentligt grundjobb med rena ytor och flux, ha kontroll på vart du riktar lågan samt ta det lugnt och försiktigt.

Kan jag tänka mig att göra ett nytt försök med något liknande? Absolut, trots alla problem så har jag redan påbörjat ett liknande projekt

Hmm vad ska detta bli, en insektsfångare?

Det blir säkert ett inlägg om det här på bloggen när det är färdigt.
Så fortsätt gärna att följa med på min silversmidesresa.

/Fredrik

2 svar på ”Min första ”basketsetting””

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.