Kategorier
Filmer verktyg

Lödutrustning…

När jag började köpa in saker till min lilla hobbysmedja så funderade jag mycket på vad för typ av lödutrustning som jag skulle köpa. Först funderade jag på något liknande som jag hade använt på de smideskurser jag varit med på. Men det kändes lite dyrt. Den skulle ju bara användas till lite avkopplande hobbysmide. På youtube verkade många använda små smidiga butanbrännare, typ Dremel. Det kanske kunde vara något? Priset var definitivt mer tilltalande, men räcker effekten för att löda en lite kraftigare ring?

Nu blev det inget av de båda alternativen. Vid ett besök på Biltema råkade jag få syn på en minibrännare. Den passar på gasolbehållare av engångstyp. Brännaren kostade strax över en hundralapp och en gasolflaska gick på en tjuga. Det blev ju till och med billigare än butanbrännare!

Denna kombination kör jag på fortfarande. Har faktiskt inte saknat ett ”riktigt lödhandtag” effekten på min minibrännare har räckt och blivit över, det har till och med hänt att silversmycken har smält när någon lödning har trilskats…

Vilka nackdelar finns det då med denna setup? Lågan, det går inte att få en liten spetsig låga även om det går att justera den. Jag upplever att man måste ha mera koll på lågan med min brännare än de jag använder när jag går på någon kurs. Min värmer ett större område helt enkelt.

Dessutom känns det lite tryggare att ha en väldigt liten flaska gasol lägenheten jämfört med en stor tub. Ungefär 5-6månader klarar jag mig på en flaska, så jag behöver inte springa och köpa hela tiden.

Alla smycken på mitt Instagramkonto, förutom 3st är lödda med min Biltema brännare. 2st är lödda med ett ”riktig lödutrustning” när jag har varit på kurs och ett smycke är lött med en ny kompis som har smugit sig in i smedjan.

De smycken på mitt Instagramkonto som inte är lödda med Biltemas minibrännare. Det nedersta smycket är lödd med bruléebeännaren!

Inför jul ska det alltid städas och fejas i skåp och lådor i lägenheten. Och där längst ner, längst in i ett köksskåp så fanns det ett brulée kit med skålar och en liten butanbrännare! Vi har aldrig använt det. (Ärligt talat så vet vi inte hur det kommer sig att vi hade detta sätt) Men brännaren flyttade direkt in i smedjan. En flaska tändargas inhandlades och brännaren kunde fyllas samt provköras. Den fungerade, så min första basketsetting som jag skrev om här, är lödd med vår brulée brännare.

Den blev ett bra komplement, här får jag verkligen en liten smal låga precis som jag har saknat tidigare. Effekten, tja den räcker till. Ni som läst mitt basketsetting inlägg förstår vad jag menar…

Så för under 150kr har jag löst mina lödbehov. Det är betydligt mindre än vad ett ”riktigt lödkit” kostar. Vilket innebär mer pengar att köpa silver för, precis som jag vill ha det…

Så fortsätt gärna följa med på min silversmidesresa!

/Fredrik

Ett svar på ”Lödutrustning…”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.