Kategorier
Ateljén verktyg

En massa nya verktyg!

Jag har tidigare skrivit att jag hellre lägger pengarna på silver, stenar och annat material än verktyg. Men självklart så kan jag göra undantag från min regel och det har jag gjort denna vecka. Nästan 2900kr har jag handlat för och av den summan är fraktkostnaden ca 160kr. Silver, stenar och lod nästan 1100kr. Det innebär att jag har utökat min verktygsarsenal med 1640kr…

Mer än hälften av pengarna gick alltså till verktyg… Men vad har jag köpt?

Det absolut dyraste verktyget är ett dragjärn.
Väldigt många gånger har jag känt att de storlekarna på silvertråd som jag har i smedjan är för tjock eller för tunn. Har haft 1,5mm, 1,2mm och 0,8mm. Som de flesta av er säkert vet så vill man helst inte köpa under 100g för att få ett hyfsat pris. Det blir alltså en ganska stor lagerkostnad för en hobbysmedja som min, om man vill ha en bra variation på silvertråd.

Men här kommer detta fantastiska verktyg att spara in pengar samt ge mig möjlighet att ”dra” ner tråden till önskad tjocklek. Så samtidigt som dragjärnet inhandlades, beställdes det ett par meter 2,5mm silvertråd. Vilket innebär att jag kan fixa silvertråd från 2,5mm till 0,5mm med hjälp av mitt dragjärn. Visst är det fiffigt!

En parallell tång har också stått på listan över önskvärda verktyg. Bra att hålla små saker med när det ska filas eller sågas. Precis som namnet antyder så är käftarna parallella, vilket ger en större ”klämyta” jämfört med en vanlig flacktång. Den modellen jag köpte har även en låsskruv så jag inte behöver klämma ihop den hela tiden. Så den fick också följa med i paketet till mig.

Parallelltång
Smidigt att kunna låsa tången så man slipper klämma ihop den om man håller något en längre tid.

Utöver dessa två lite dyrare verktyg så kryssade jag också för en massa olika fräsar till min micromotor.

Kulfräsar 2, 3, 4, 5, 6, 7mm.
Stenlägesfräs 7mm.
Linsfräs 2,9mm.
Koppfräs 0,8, 0,9, 1,0, 1,1, 1,2, 1,3, 1,4, 1,5, 1,6, 1,7, 1,8, 1,9mm.

Stenlägesfräs, kulfräs och linsfräs
Mitt set med koppfräsar

Totalt 20st olika fräsar. kulfräsarna kommer jag använda till att göra hål i kolblocket. Perfekt om man vill göra runda kulor av skrotsilver. Men självklart kommer de användas till andra saker också. Stenläges, lins och koppfräsarna kan egentligen räknas som lite onödiga, men jag har en idé på ringdesign som jag ska försöka göra någon gång under våren (eller när jag har samlat tillräckligt mycket mod) och då kommer jag behöva dem och även några av kulfräsarna.

Så fortsätt gärna följa med på min silversmides resa!

/Fredrik