Kategorier
projekt smycken

Reflektion av ljus och tankar…

På många av de marknader som jag har besökt har det ofta stått någon som säljer smycken i ”fused glass” teknik. Jag blir lika hänförd varje gång av det gnistrande färgspelet och hur ljuset reflekteras i dessa glasbitar. Samtidigt sätter tankarna igång på hur jag skulle kunna göra ett eget silversmycke av dessa glasbitar.

För några veckor sedan såg jag ett Facebook inlägg från någon som gjorde ”fused glass” Kontakt togs och ett antal bitar köptes för att göra egna smycken. En bit med ett rött hjärta fick bli det första projektet, ett halsband.

Men här kommer en annan reflektion än ljusstrålar, en tanke reflektion. Halsbandet var tänkt att bli väldigt enkelt med en klofattning i silvertråd som skulle hålla glasbiten på plats. Fast lika svårt som att fotografera ”fused glass” utan en massa reflexer, lika svårt visade det sig vara att få glasbiten att sitta kvar i fattningen. Glas är väldigt ”halt” och de för mig självklara platserna för klorna fick justeras och provas ut. Hade den varit rund, fyrkantig eller trekantig så hade det nog gått lättare, men nu var den ”svepande oval” i sin form.

De andra glasbitarna jag köpte kommer jag göra ringar av. Då kommer det bli sargfattning och förhoppningsvis kommer de sitta mycket bättre. Designen på ringarna kommer så klart gå i min vanliga stil. Dock kommer jag göra några andra ringprojekt först. Bland annat den gula droppformade citrinen som jag påbörjade efter min första basketsetting som jag skrev om här. Självklart råkade den ut för samma öde som de första försöken till basketsetting drabbades av, så det är inget jag kan visa. Men just nu ligger ett projekt med en 7mm bergkristall på arbetsbänken.

Så fortsätt gärna följa med på min silversmidesresa!

/Fredrik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.