Kategorier
Ateljén Filmer projekt verktyg

Dragbänk ett litet projekt.

För någon vecka sedan skulle jag göra ett par örhängen i 2mm silvertråd. Jag hade bara 2,5mm tråd så det skulle bli ett bra tillfälle att prova mitt nya dragjärn. I höstas så provade jag att dra lite tunn silvertråd hos Zilverzmen och det gick hur bra som helst så humöret var på topp när jag började dra…

Det var visst skillnad på 2,5mm och ca 1mm tråd, jag fick verkligen ta i för att dra tråden genom dragjärnet. Visst det gick lite lättare för varje gång men det krävdes mer kraft än jag var beredd på. En dragbänk kanske inte är så dumt…

På youtube så hittade jag lite olika beskrivningar på hur man kan göra en egen dragbänk. För köpa en ny fabrikstillverkad är inte ett alternativ då den billigaste jag sett kostar över 5500kr.
Så efter en tur till Biltema och Byggmax så var materialet inköpt och jag några hundralappar fattigare. En ekonomisk redovisning kommer längre ner..

Först kapade jag regeln till längden 115cm och märkte ut och borrade hålen för vinschen samt monterade den.

Nästa steg blev svetstången. Den har en justerskruv som jag bytte ut mot en ögleskruv. Båda var M6 så det var enkelt att byta.

En lyrschakel fästes i ögleskruven och den hakades i kroken från vinschen. Kanske inte den snyggast lösningen men väldigt enkelt och snabbt.

I andra ändan så skruvade jag fast de båda plåtviklarna. Jag hade tänkt sätta dit två till så dragjärnet inte kan ramla baklänges. Men jag skippade dem och håller fast dragjärnet med en stor pappersklämma.

Det var nog det hela. Ett enkelt projekt som fungerar riktigt bra.

Vad kostade projektet, blev det något billigare än att köpa en ny för minst 5500kr. Totalt har jag lagt 515kr på dragbänken. Ganska stor skillnad! Jag kan köpa väldigt mycket silver för de pengarna jag sparade!

Här är mina inköpslistor på materialet i fall någon vill göra något liknande.

Några saker ska jag modifiera framöver. Det ska monteras lister på sidorna så inte krok och tång halkar av regeln när tråden släpper från dragjärnet. Dessutom att jag ska korta av plåtvinklarna så pappersklämman kan sitta upptill istället för på sidan.

Det var allt för denna gång. Fortsätt gärna följa med på min silversmidesresa!

/Fredrik

Ett svar på ”Dragbänk ett litet projekt.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.