Kategorier
Ateljén Filmer smycken verktyg

Jag har köpt en trumlare!

Något som länge har stått på min önskelista är en trumlare. Den har nog funnits med över verktyg som jag vill ha sedan mitt första kurstillfällen i silversmide sommaren 2016. Det är i och för sig inte en jättedyr maskin men med rostfria stålkulor och polermedel så blev ändå summan lite över 2000kr. Samtidigt är det inte en ”måste” maskin för att kunna hålla på i min hobbysmedja så därför har den skjutits på framtiden, tills nu.

Egentligen hade jag tänkt köpa en tidigt i vintras, men under ett kurstillfällen hos Zilverzmen så kom vi in på vilka maskiner man vill ha och i vilken ordning de borde införskaffas. Jag hade en tydlig plan och Zilverzmen hade än annan. Efter lite diskuterande fram och tillbaka under kurshelgen och ännu mer funderande när jag kom hem, så beslutade jag mig för att tänka om. Jag skulle gå på Zilverzmens ordning och prioritera en micromotor före en trumlare. Att jag någon vecka senare fick ett jättebra pris på en micromotor gjorde inte min omprioritering svårare…

Så för några veckor sedan var det äntligen dax! En trumlare med tillbehör beställdes och några dagar senare så var det bara att hämta paketet på DHLs utlämningsställe. En Lortone 3A flyttade in i min ateljé.

Det är den minsta modellen tror jag, trumman rymmer ca 0,8l och är ca 9,5cm i innerdiameter. Det finns en modell som är lite större där trumman har en innerdiameter på ca 14cm. Men jag räknar med att armband kommer vara största typen av smycken som jag kommer trumlare och då räcker den lilla trumman.

Det är riktigt kul att ladda trumman, köra den i ca 30min och sedan öppna den och se hur blankt och fint silvret har blivit. Bland de första sakerna som trumlades var ett gäng av fruns örhängen.

Men jag var också tvungen att lägga ner en väldigt oxiderad skrotbit bara för att få en känsla för hur effektiv den verkligen är. Kolla in filmen!

Nu när jag har både mikromotor och trumlare. Ångrar jag att jag gick ifrån min tänkta inköpsplan och köpte mikromotorn före trumlaren?

Svaret är enkelt, nej det var smartare att köpa micromotorn först. Precis som jag skrev i början, trumlaren är ingen måste grej i ateljén. Men att gå från frugans Dremel till en riktig maskin har gjort att jag kunnat göra bättre och finare smycken nu. Det hjälper liksom inte att det är blankt och fint efter trumlaren om grundarbetet inte är bra gjort…

Fortsätt gärna följa med på min silversmidesresa bland verktyg och smycken.

/Fredrik

Ett svar på ”Jag har köpt en trumlare!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.