Kategorier
projekt smycken

Projekt silverring med turkos

Nu är ringen färdig som jag smygvisade lite i förra inlägget. Kan nog lugnt säga att den blev uppskattad av både frun och medlemmarna i en pysselgrupp på Facebook där jag är med medlem. I skrivande stund har den över 1400 likes! Helt otroligt!

Allt började med att frun undrade om jag ville ha ett par örhängen som hon inte använde längre. Jag kunde ju hitta på något kul med de båda turkoserna. Självklart ville jag det, gratis stenar är alltid bra! Sen låg de länge i min ”bra att ha låda” till silversmidet.

Ej använda örhängen.

När jag sedan letade efter ett par stenar till ett annat projekt, så dök dessa upp och direkt så fick jag en idé om att göra en sådan här fattning på en ring. Började att skissa på min padda, men fastnade ganska snabbt. Jag hade tydligen inte varit tillräckligt vaken på mattelektionerna i skolan för jag hade ingen aning om hur man får till en femhörning i en cirkel och dessutom med böjda linjer…

Skiss på själva skålen. (Den ser ut som en fläkt) Den uppmärksamma ser att det är sex vingar istället för fem som jag ville ha från början.

Fick ovärderlig hjälp från andra silversmeder på Facebook så jag lyckades till slut rita upp min fem-vingade fläkt. Tämligen omgående såg jag att det inte alls såg ut som jag hade tänkt mig. Det skulle nog vara sex st vingar istället. Men med mina nyvunna kunskaper i geometri så lyckades jag rita upp min ”fläktvinge” med sex st vingar utan större problem.

”Fläktvingen” uppritsad på silverplåten.

Att rita upp alla linjer på silvret är egentligen inte så svårt. Noggrannhet och tålamod är ledorden. En passare med vassa spetsar underlättar mycket. Mina var inte så bra vilket gjorde att en del linjer inte blev så skarpa och svåra att se.

”Fläktvingen” utsågad och centrumhålet borrat för stiftet som kommer hålla stenen i ena änden och lödas fast i ringskenan i den andra. Observera storleken på hålet? Kan det verkligen vara 0,8mm?

När plattan var utsågad och centrumhålet borrat så var det dags att forma den till en skål… Fram med puckelankan och stora hammaren. Bank, bank, bank för varje slag så formas den mer och mer till en skål i rätt storlek och form. En underbar känsla! Lika underbart var det inte när jag insåg att den satt fast i puckelankan…

Där sitter den tokfast, hur är det möjligt?

Efter lite mer bankande och en mängd ord som min svenskalärare aldrig hade med på några rättstavningsövningar, så fick jag loss den.

Den är loss! Tyvärr har den många och delvis djupa skador kring kanten.

Nu började ett pilljobb. Såga ut vingarna med hjälp av de ristade linjerna. Först borra ett litet hål i den del som ska sågas ut och sedan stoppa in sågbladet och börja såga. Först sågade jag ut dem ganska grovt, vilket var ganska onödigt för jag blev ju tvungen att såga dem en gång till fast mycket mer noggrant.

Grovt utsågad
Mer noggrant utsågad samt med centrumhålet igenlagt.

Varför har jag plötsligt lagt igen centrumhålet? Skulle inte stiftet för stenen sitta där? Hmmm ibland har man lite otur när man mäter eller läser, låter det vara osagt vilket det var här. Men hålet hade borrats med en 1,8mm borr inte 0,8 som det skulle vara… med tanke på allt jobb jag hade lagt ner på skålen så här långt, var jag inte så sugen på att kasta den i skrotlådan och börja om. Ville först prova att löda dit en liten platta och sedan borra ett nytt 0,8mm hål.

Täckplatta under tillverkning.

Centrumhålet hade också blivit lite deformerat när plattan fastnade i puckelankan så jag borrade upp hålet till 2mm för att få det runt och fint. Tanken var att stansa ut en 2mm platta med mitt uthuggarsett men det började visst på 3mm… att borra upp hålet till 3mm kändes inte som något alternativ det heller. Istället valde jag att såga ut en platta på 2mm för hand. Resultatet blev faktiskt bättre än väntat.

Täckplattan lödd och grovslipad.

Om det var pilligt att såga så var det definitivt inte lättare att fila och slipa till alla kanter. Än en gång så var tålamod och noggrannhet ledord. Men nu fick jag också förståelse för hur viktigt det är med skarpa och tydliga ritslinjer. Tyvärr var mina inte de bästa, men jag gjorde mitt bästa.

För att det ska bli en ring så behövs även en ringskena. Den sågades till av 1,5mm silverplåt. Det räckte med ett par drag med sågen för att förstå varför jag har olika sågblad. Det som var bra för att såga ut konturerna på fläktvingarna i var inte det bästa valet för att såga rakt i 7cm

Inte spikrakt, men man måste ju också få träna på att fila…

Tyvärr glömde jag att ta mer bilder på tillverkningen av ringskenan. Men den är ganska basic och arbetet flöt på bra. Eftersom själva stenen är 10mm i diameter, infattningen 0,8mm och ringskenan 1,5mm så kommer den totala höjden över fingret att bli 12,3mm det är ganska mycket och det blir lätt att fastna med ringen. Dessutom ville jag få till en stabil och stark lödning mellan fattning och ringskena så därför valde jag att fila till ett säte för infattningen i ringskenan. Tror det blir starkare och ringen blir lite lägre.

Ringskena med påbörjat säte. Stift som kommer hålla stenen och lödas fast i ringskenan, infattning och stenen
En första provmontering

Under provmonteringen kommer jag på att det ska sitta en dekorlist högst upp på infattningen. Det var en av några delar som jag tillverkade hos Zilverzmen i Örebro i början av min semester. Övriga delar kommer i ett senare projekt.

Färdigvalsad dekorlist 0,6mm hög.
Den färdiga dekoreringen är längst upp till höger.

Med alla bitar klara så var det bara lödningen kvar. Det känns alltid lite pirrigt när allt ska sättas samman. Det finns inte så mycket utrymme för misstag. Tack och lov gick allt väldigt smidigt.

Provar min nya lödtång för ringar. Blev väldigt nöjd med den!

Efter ytterligare slip och polering så kunde stenen limmas fast och frun fick ett nytt smycke av ett gammalt som inte längre används. Detta var ett väldigt kul projekt att göra. Många utmaningar, allt ifrån geometri till att såga mönster i väldigt små bitar.

Fast nu återstår kanske den största utmaningen, vad ska jag göra med den andra stenen?

Fortsätt gärna följa med på min silversmidesresa.

/Fredrik

5 svar på ”Projekt silverring med turkos”

Tack för svar! Hittade en på Amazon efter jag skrivit. 🙂 Fina smycken du gör! Har själv precis börjat med silversmide och det är ju jätteroligt!

Gillad av 1 person

Vad glad jag blir att du gillar mina smycken!😊
Jag blev ”medtvingad” på en kurs och det är jag väldigt tacksam för idag, annars hade jag nog missat denna fantastiska hobby. Synd bara att alla verktyg och prylar man vill ha är så dyra. Har du några bilder på vad du gör?

Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.