Kategorier
projekt smycken verktyg

Göra silvertrådar raka igen

Påbörjade ett armband för länge sedan, men som av flera anledningar inte blivit färdigt. Största hindret var konstruktionen som inte riktigt höll måttet. Armbandet har i alla fall legat länge i ”på gång” lådan.

Men när jag letade material till ett annat projekt så dök armbandet upp igen. Flera av dess bitar skulle gå att använda i det nya projektet så nu är armbandet officiellt skrotat.

Det jag använder är 5st 1,2mm tjocka silvertrådar i lagom längd som är böjda i olika former. Men jag ska valsa dem till 0,8×1,2mm så den böjda formen kommer nog inte påverka så mycket. Silvertråden brukar ändå vara ganska ”krumelurig” efter valsningen.

Nyvalsad tråd, inte direkt rak…

Till detta projekt behövs dock ganska raka trådar, så jag behövde fixa till det på något sätt. På Youtube finns många filmer som visar hur man spänner fast tråden i skruvstäd och sedan drar tills tråden ”ger med sig” Det blir lite svårt för mig eftersom mitt skruvstäd bara är fastsatt med en tving i ett skrivbord. Antingen lossnar tving och skruvstycke eller också drar jag hela skrivbordet över golvet…

Dragbänk på skrivbord istället för på stolen som det blev denna gång.

Istället plockade jag fram min dragbänk och spände fast på en stol, skrivbordet var fullt med verktyg… Men istället för att använda ett dragjärn så tog jag en hålplatta som jag köpt på Biltema. klämde fast en griptång i ena änden av silvertråden och stack den andra änden genom ett av hålen i hålplattan

Griptången som sitter fast i vinschen klämde jag fast i andra av silvertråden.

Sen var det bara att börja veva. Nu är det ganska tunn tråd jag använder denna gång, så den går lätt av. Man får nog ha lite ”känsla” i vevandet så man inte drar av tråden. Om det hände mig? Japp en av trådarna är kortare än de andra…

Kanske inte helt perfekt…
Men betydligt bättre än detta!

Så nu kan jag fortsätta med mitt nya projekt. Vad det är för något är fortfarande lite hemligt men håll utkik här så kommer du snart få se ett nytt smycke…

Fortsätt gärna följ min silversmidesresa.

/Fredrik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.