Kategorier
Ateljén verktyg

En vals…

En av riktlinjerna för mitt silversmide är att inte köpa alla coola dyra maskiner och verktyg. Istället vill jag göra saker för hand och med enkla billiga verktyg. Visst mikromotorn och tumlaren är två undantag som jag gjort från min princip. Men det tog flera år av smide innan jag köpte dem.

Nu är det dax igen för ett undantag, eller kanske inte. Jag har inte riktigt bestämt mig för hur jag ska se på ett inköp jag gjorde under hösten.

En liten vals att sätta i skruvstycket.

En vals har stått på önskelistan väldigt länge. Tyvärr är de inte speciellt billiga i inköp om man tittar hos butiker som säljer smidestillbehör. En snabbkoll visade ca 10 000kr och uppåt för en vals av god kvalitet. En billig ”no name” vals hittar man för ca 4 500kr.

Vill man komma undan ännu billigare så kan man hitta plåtvals/rundvals i andra verktygsbutiker. Den typ av vals som är på bilderna kan man hitta för strax under 2000kr. Jag hade dock turen att hitta denna begagnade vals i en Facebookgrupp för silversmide. Meddelade mitt intresse för den, men blev intressent nummer 2. Trots att annonsen bara hade legat ute några minuter. Till min stora lycka backade person nr 1 ur affären och jag fick erbjudandet att köpa den för 500kr.

Tjoho nu ska här valsas!
Det ska nog gå att valsa runda trådar, men jag föredrar mitt dragjärn.
Justeringsrattar sitter på båda sidor.
Först biten som valsas.

Nu har jag haft den knappt 5 månader så en enkel utvärdering kan jag nog göra. Är den värd 500kr? Absolut! För mig hade den varit värd de ca 2000kr som den kostar om jag köpt den ny. Men kanske inte så mycket mer. Den har några begränsningar som jag kommer till.

Det som tilltalar mig förutom priset, är smidigheten att plocka fram den när jag behöver. Min ateljé är ganska liten så skruvstycke, sågbräda, dragbänk och nu valsen monteras på arbetsbordet vid behov med hjälp av tvingar . En ”riktig” vals är ganska tung och inget man flyttar på hela tiden. Så för mig var det viktigast att den enkelt skulle gå att flytta.

Det mesta jag har valsat är fyrkantstråd och rund tråd som jag har plattat till lite. Har inte provat att valsa plåtar men tror nog att det kommer gå bra. Om jag tänker på de tillfällen jag har använt Zilverzmens kvalitetsvals så känns det tyngre att använda min vals. Det är helt enkelt jobbigare att veva. Andra fördelar med dyrare valsar är möjligheten att arbeta med tjockare material. Max är nog 2,5-3,0mm på min vals. Fast jag kan valsa upp till ca 300mm breda bitar! Men det är nog sällan det sitter så stora bitar i smycken…

En annan fördel med ”riktiga” smidesvalsar är möjligheten att valsa rund, fyrkant och halvrund tråd. Jag har bara möjligheten till rund och i begränsat antal tjocklekar.

Jag har bestämt mig. Detta är inget dyrt coolt verktyg utan ett betydligt billigare alternativ som passar mina valsbehov väldigt bra. Har du ont om plats, behöver inte valsa så tjocka ämnen utan mest kunna minska ner tjockleken, då kan denna typ av vals vara något för dig också.

Tänk vad pengar jag sparat på denna vals, till silver, stenar eller andra billiga verktyg som jag säkert behöver…

Fortsätt gärna följa med på min silversmides resa!

/Fredrik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.