Kategorier
projekt smycken

Riven fattning på skrotbit blev till en ring…

I höstas var jag på en kurs hos SilverbyNica och Caliebackstrom i grunderna på riven fattning eller flush/gipsysetting som det också kallas. Det ser ju så enkelt ut när man tittar på någon youtubefilm. Så det fanns stora planer på att skapa fantastiska kreationer efter kursen med denna typ av fattning.

Sen började kursen…

Jag börjar med att säga kursen var jättebra! Inte så många deltagare, bra lokaler där alla hade egen plats med verktyg och ledaren kunde lätt hjälpa till. Lagom mängd teori om stenens anatomi och tips på hur man enkelt själv kan fixa de verktyg som behövs. Vi fick också prova på två olika sätt att göra denna fattning.

Stenar, silver och verktyg.
2 & 3mm stora stenar…

Ett antal timmar senare med mycket skratt och hårt arbete så hade jag lyckats att få dit fem av sex stenar. Resultatet var inget som gick att använda på något sätt…

Hmmm….

De stora planerna på fantastiska kreationer var plötsligt framflyttade på obestämd tid. Istället fick det bli lite andra projekt där jag tränade på borr och fräskontroll. Hålen måste vara raka, exakta i storlek och djup så att stenen sitter rakt och i bra höjd.

Men för några veckor sedan så beställde jag ett gäng 2mm stora cubiczirkonia i vit och blå färg, så jag kan öva här hemma på denna fattning. De där fantastiska kreationerna kan ju inte bara få bli drömmar…

Började med att leta upp en bit skrotsilver och markera för 3st hål i en cirkel. Borrade hålen och öppnade upp dem med kulfräsen och avslutade med stenlägesfräsen.

Ser faktiskt ganska bra ut!

Nu kändes det plötsligt lite dumt att inte göra något med denna testbit. Hålen blev ju riktigt bra! Så efter lite funderande bestämde jag mig för att det ska bli en ring. Då kom nästa moment som jag behöver öva på in i bilden. Fila, min uthuggare klarar inte så här tjockt material så jag måste såga och fila biten rund.

Den börjar bli rund…

Eftersom jag älskar ringar som är öppna och lite uppbyggda så var jag ju tvungen att göra så även med denna. Tog lite rund silvertråd och gjorde till en ring. Bockade till ett V av biten som blev över och filade till ett säte i lagom höjd för plattan att vila på. När plattan var lödd så kapade jag av benen ovanför plattan och rundade av toppen på benen.

Sågade sedan bort en bit i ringen och började fila in påbyggnaden. Var lite feg och sågade bort för lite så det blev mer att fila

När jag hade filat in den i lagom höjd så löddes bitarna ihop. Sedan var det bara att såga bort nedre delen av V och fila till kanterna så de följer ringens linjer.

Färdig…. äh det var vist några stenar som skulle fattas också… Tog det väldigt lugnt och försiktigt med dem och försökte komma ihåg alla tips som vi fick på kursen. Denna gång gick det mycket bättre, känner dock att jag behöver öva mycket mer.

Nu ska jag erkänna att det är ingen superfinisch på ringen. Det började med en skrotbit och jag har testat och övat på flera moment så jag känner inte att det behövs. Men kära frun låter den mer än gärna ligga i hennes smyckeskrin för att användas i vardagen.

De där fantastiska kreationerna jag skulle skapa efter kursen, de känns inte riktigt lika avlägsna längre…

Fortsätt gärna följa min silversmidesresa.

/Fredrik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.