Kategorier
projekt verktyg

Gjorde en mall till hjärtan av silvertråd

Fick ett uppdrag att göra örhängen med hjärtan som hänger likt en kedja. Funderade lite på hur jag enklast skulle göra, kom fram till att bocka tråden runt skaftet på något tillbehör till micromotorn och sedan fila till ändarna kunde vara ett bra sätt.

Men det kändes lite pilligt! Det går ju åt 2st bitar till varje hjärta och det är inte riktigt bestämt hur många hjärtan som varje kedja ska innehålla. Tog en paus och funderade igen. Efter lite kaffe med nymalda böner så kom jag på lösningen…

Jag mätte hur långt yttermåttet var från böjen till slutet på längsta benet. Sedan gjorde jag samma sak fast med det korta benet och plussade ihop de två måtten. För säkerhets skull la jag till någon millimeter för sågning och filning.

Från måttet jag fick tog jag bort trådens tjocklek x2 samt diametern på en mandrel. Då har jag fått centrum avståndet mellan de båda mandrellerna. När matematiken var klar var det bara att borra två hål i en bräda med rätt centrumavstånd och stoppa ner de båda mandrellerna

Att linda tråden runt mandrellerna var en enkel match. Som en extra bonus som jag inte hade tänkt på så gick det väldigt smidigt att såga isär tråden medans den var upplindad.

Med denna superenkla mall går det betydligt fortare att fixa till bitarna som sedan ska lödas ihop till ett hjärta

Men en mall hjälper inte mot dålig uppmärksamhet. Till detta projekt använder jag 0,7mm silvertråd och hårt lod. När jag sedan skulle löda ihop några hjärtan så råkade kaffekoppen få ett ögonblicks fokus och vips så hade jag lyckats värma ena delen på hjärtat lite för mycket….

Fortsätt gärna följa min silversmides resa!

/Fredrik

2 svar på ”Gjorde en mall till hjärtan av silvertråd”

Så fiffigt! Du måste vara matematiker, jag skulle aldrig kunna räkna ut på detta sätt. Jag provar o ser om det går så går det en del projekt har jag fått överge…….

Gillad av 1 person

Ha ha, nja skulle nog inte kalla mig matematiker. Jobbar inom skolans värld, men inte som lärare. Så det finns många duktiga kollegor att fråga.😃 Tittar jag i skrotlådan så finns det många övergivna projekt där tanken inte fungerade praktiskt😂 Men man lär sig utav sina misstag, har jag hört…
Ha en fortsatt fin dag!

Gilla

Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.