Kategorier
projekt smycken

Allahjärtansdag ring

Satt och funderade på lite olika smycken som jag kunde göra till allahjärtansdag. Jag kollade på både Pinterest och Instagram för inspiration men fick inte riktigt den där wow-känslan som jag ville ha. Istället fick jag ett önskemål om ett par örhängen i form av en kedja med hjärtan. Började med det projektet och skapade mallen som jag skrev om i förra inlägget. Men då mitt i allt bockande och sågande så föddes idéen om en dubbel hjärtring.

En snabb skiss i appen Concepts på paddan gav mig tillräckligt med wow-känsla för att jag skulle pausa örhängeprojektet och börja med projekt ”allahjärtansdag ring”.

Förhoppningsvis lagom lång bit 2,5mm silvertråd.

Jag uppskattade hur mycket material jag skulle behöva av 2,5mm tråd i återvunnet silver, vilket är den enda tråd jag har hemma som är tillräckligt tjock. Men den var lite i tjockaste laget så jag fick dra ner den till 2,2mm.

Ett par dragningar och diametern är 2,2mm istället för 2,5mm.

Bockade till själva ringen och sågade bort de överflödiga delarna. Dessa drog jag sedan ner till 1,0mm tjocklek för att använda dem till de båda hjärtana.

Inte helt rund och lite förliten, men det fixar vi senare med ringregeln.
Rund ring i rätt storlek och extra materialet är nu bortsågat
Det blir lite skillnad på längden när man drar ner tjockleken från 2,2mm till 1,0mm.

Sågade till 4st lagom långa bitar av tråden och bockade dem till små krokar. Använde sedan en fil för att få rätt längd och vinkel på de båda ändarna.

Nu börjar det likna hjärtan

Tänkte att hjärtana skulle gå i varandra, men när jag provade så insåg jag att tråden var för tjock och hjärtana var för små. Laborerade istället med några andra varianter.

Bestämde mig för varianten där hjärtana ligger på varandra men att de skulle ligga lite mer omlott så det blir en liten öppning mellan dem.

Klara för lödning. Den lilla kroken är bara för att det övre hjärtat ska ligga plant.

På min enkla skiss så hade jag tänkt att dela tråden på ovansidan av ringen. En del skulle vara kvar och den andra delen skulle vikas upp för att hålla hjärtana på plats. Det kändes som en spännande lösning när jag skissade på paddan… men nu med sågen i handen kändes det bara otroligt korkat. Men som en gammal kollega alltid sa, ingen minns en fegis. Så jag började såga.

Där blir det nog bra att såga…
Skulle nog ha valt 10mm tråd istället för 2,2mm…
Färdigsågad men behöver glödgas innan jag fortsätter böja benen.

Jag använde en vanlig rundtång för att böja benen. Då kunde jag styra ganska bra var själva böjen skulle hamna samt hur stor den skulle vara. Använde min keramiska lödplatta med hål som referens så hjärtana skulle hamna i mitten och på samma höjd.

Tack vare rutsystemet gick det enkelt att bestämma positionen för hjärtanen.

De utsågade benen och delen som fortfarande håller ihop ringen behövde en hel del slipning. Så med jämna mellanrum kontrollerades att hjärtana fortfarande passade och inget ben hade ändrat form.

Att löda ihop de båda delarna gick utan problem. Likaså att fila ner benen så de mötte hjärtanen på ett snyggt sätt.

Den stora utmaningen med detta projekt var nog att såga upp ringen. Det går hyfsat enkelt att följa linjen på ovansidan men jag har ingen aning om hur det ser ut på undersidan. Det är ju av yttersta vikt att man följer linjen även där. Det blev med andra ord många stopp för att kolla undersidan… Men nog skrivet om detta projekt. Här kommer det färdiga resultatet!

Fortsätt gärna följa med på min silversmidesresa resa.

/Fredrik

2 svar på ”Allahjärtansdag ring”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.