Kategorier
projekt smycken

Ring med sötvattenpärlor

Frun önskade sig en ring med en pärla i födelsedagspresent. Självklart kan jag inte motstå en sådan önskning, men det måste givetvis bli en egen design på ringen. Tyckte att jag började i god tid, men ringen kunde överlämnas först 2 veckor efter födelsedagen….

Följ med på projektet och se hur jag gjorde denna ring och vad frun tyckte om en så sen födelsedagspresent…

En högst ofärdig skiss blev utgångspunkten för detta ringprojekt.

Köpte ett gäng 3,5-4mm stora pärlor. Skissade fram ”bladskålarna” som pärlorna ska sitta i på paddan och skrev ut dem på papper i naturlig storlek. Satte fast pappret på silverplåten med dubbelhäftande tejp. Det fungerade men inget jag rekommenderar till så små bitar. Pappret gled lätt på silvret trotts tejpen.

Börjat såga ut en ”bladkorg”

Det blev en hel del sågande och filande, totalt behövde jag sju stycken korgar. Tyvärr fick jag göra åtta för den första lyckades jag smälta när stiftet till pärlan skulle lödas fast.

Storleksjämförelse mellan tändsticka och bladkorg.
Sju färdiga ”bladkorgar”

Pärlan sitter fast på ett stift som går igenom bladkorgen och ner i en rund platta.

Den runda plattan ska ha sju stycken borrade hål för lika många pärlor med bladkorg jämt fördelat över cirkeln. Helst kant i kant med varje bladkorg… Jag började med att skissa så som jag trodde att man skulle göra, det var fel. provade lite till, det var också fel

Den röda pärlan uppe till vänster får inte riktigt plats.

Bara att erkänna jag har ingen aning om hur man räknar ut detta. Försökte googla men det gav inget. I ren desperation så ställde jag frågan i en facebookgrupp för silversmeder. Det tog inte många minuter innan jag fick svar på hur stor cirkeln behöver vara för att pärlorna skulle få plats. Så tacksam för denna hjälp! Fick även formeln men den hjälpte inte mig så mycket… Jag var nog sjuk den mattelektionen i skolan…

Tänk att någon la tid på att räkna ut detta till mig. Så tacksam och imponerad av personens kunskap!
Hurra! Alla pärlor får plats på cirkeln.

När det matematiska problemet var ur världen den så borde resten vara hur enkelt som helst… trodde jag… Det var bara ett litet problem jag bad om hjälp med 6mm ”kulor” men mina pärlor och korgar är knappt 5mm, så det där med kant i kant hoppar jag över.

Att rita på paddan med oändliga möjligheter att göra om, är betydligt enklare än att ritsa med en passare på en silverplåt där varje streck kräver slipning för att försvinna. Att det sedan försöka ställa in exakt mått på passaren gör det inte enklare. Men efter några försök så fick jag till markeringar som jag var nöjd med.

Det finns många streck att välja på när det ska sågas!
Utsågad och grovfilad rund.
Provar om jag tänkt rätt. Det ser ok ut trots att det inte är kant i kant.

Var lite orolig för att löda fast de små tunna korgarna på plattan. Både för att smälta dem men också för att de skulle hamna fel på något sätt. Men det gick utan några missöden.

Färdiglödd och 3 pärlor provmonterade.

Själva ringskenan med tillhörande ben flöt på utan några konstigheter. Jag har gjort några ringar med denna typ av påbyggnad så där känner jag mig ganska säker. (Undrar om jag kommer få ångra dessa ord på nästa ring med ben?) När själva ringen och plattan med korgarna skulle lödas ihop så använde jag lite bindtråd för att hålla dem på plats.

När lödningarna är klara, så är det bara att ta bort bindtråden. Såga bort det överflödiga materialet från benen och börja slipa. När alla repor är borta, ringen är vitkokad och polerad. Ja då äntligen är det dags att limma fast pärlorna. För att inte ringen skulle luta medan limmet torkade så hängde jag den i sågbrädan.

Svårare än så här var det inte att göra denna ring och här kommer några bilder på det färdiga resultatet.

Hmm missade att torka bort lite damm

Frun blev väldigt nöjd och förlät mig på stående fot för den 14 dagar sena presenten!

Fortsätt gärna följa med på min silversmidesresa!

/Fredrik

6 svar på ”Ring med sötvattenpärlor”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.