Kategorier
verktyg

Lite ny utrustning!

Det har inte hänt så mycket i själva ateljén. Men lite ny teknik som jag säkert kommer ha mycket nytta av har jag införskaffat.

Att fotografera är nog en av de första sakerna som jag gav mig en wow-känsla som barn. Min bror hade lånat en systemkamera av en kompis och jag var helt fascinerad. Självklart byggde jag en egen i Lego…

Tidigt 70-tal och undertecknad ca 4-5 år med kamera och blixt byggd i Lego.

I slutet på 80-talet när jag hade jobbat ett par år så skaffade jag min första systemkamera, en Canon EOS600. Den har kompletterats med några fler kamerahus under åren och såklart även med lite olika objektiv.

Men för att fotografera mina silversmycken har jag nästan uteslutande använt mobilen… Enkelt och helt okej kvalité för lite bilder i olika sociala medier.

Men önskan om att kunna ta lite bättre bilder har blivit starkare med tiden, och en riktig kamera ligger ju redan i väskan. Dock har jag inte haft något makroobjektiv så jag har behövt förstora bilderna väldigt kraftigt

Men nu har jag skaffat mig ett par mellanringar som jag monter mellan kamerahus och objektiv. På så sätt kommer jag närmare smycket.

12mm, 20mm och 36mm ingick i kittet.

Efter mycket funderande om jag skulle välja de enkla utan kontakter och ställa skärpan manuellt. Eller de lite dyrare med elektroniska kontakter så autofokusen fungerar, så valde jag de dyrare. Jag beställde ett kit med 3 olika ringar för 1149kr från Kamda.se som passar mina Canon prylar.

Vill du komma riktigt nära kan man montera ihop dem. Men det är inget jag provat då mellanringen på 36mm räcker bra för mig.
Närbild på kontakterna som fixar så autofokusen fungerar

Jag har inte gjort några stora tester, men de bilder jag har tagit har varit till belåtenhet. Nu kan jag fotografera små örhängen och de blir inte en liten prick på originalbilden som måste förstoras kraftigt.

Örhänge fotograferat utan mellanringar
Örhänge fotograferat med mellanring på 12mm.
Örhänge fotograferat med mellanring på 20mm.
Örhänge fotograferat med mellanring på 36mm.

Det är ganska stor skillnad på bilden med 36mm mellanring och den utan.

Något annat som man behöver tänka på är bländaren. Skärpedjupet blir inte så stort så jag har tagit dessa bilder med bländare 22 för att vara på säkra sidan.

Nu är dessa bilder endast tagna för att illustrera skillnaden med mellanringar. Så skärpan kanske inte är helt perfekt och ljuset är bara en enkel blixt. Bilden nedan är dock ett lite mer seriöst fotograferat med 12mm mellanring.

Så nu hoppas jag att bildkvalitén kommer bli bättre framöver. Blir den inte det så beror det nog mer på mina kunskaper än kvalitén på utrustningen…

Fortsätt gärna följa med på min silversmidesresa

/Fredrik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.