Kategorier
projekt smycken

Ibland blir det inte som man tänkt sig…

När jag letar inspiration och idéer till mina egna kreationer så tittar jag väldigt mycket på andras smycken. Oftast är det någon detalj som fångar min uppmärksamhet eller kanske något särskilt moment som intresserar mig. Jag är en obotlig optimist av naturen, så ofta kommer jag fram till att det där borde jag kunna göra…

Ofta går det, ibland kan det vara svårare än jag trodde och ibland blir det inte som man tänkt sig.

Så började det även denna gång…

Eternity Ring, en webbkurs från http://www.jewellerytrainingsolutions.com hade fångat mitt intresse. Efter att kollat igenom förhandsvisningen några gånger så beslutade jag mig för att det där borde jag testa. Men jag ville göra ett par örhängen istället för en ring och med 2mm stenar istället för 2,5mm. Det borde nästan bli lättare…

Hur som helst, kursen inköptes för ett antal hundralappar. Eftersom den är digital så fick jag tillgång direkt. Nästan 2h video och ett antal pdf-dokument. Blev väldigt positivt överraskad av kvalitén på både film och dokument. Det var riktigt bra.

Att valsa en fyrkantstråd till önskade dimensioner, det blev en enkel början på projektet. Men sen blev det genast väldigt mycket svårare! Fast egentligen inte. Att markera och såga är något som jag gör på nästan alla smycken. Fast inte med denna precision. Minsta lilla fel avslöjas obarmhärtigt när rutorna som stenarna ska sitta i är olika stora.

Här syns tydligt en felaktig markering allra överst.

När jag hade lyckats centrera hålen tog jag upp dem i storlek. Eftersom stenarna är 2mm så tänkte jag ta upp hålen till 1,7mm. Hur det gick kommer jag till lite senare…

Sidorna på örhängena ska också sågas/filas där stenarna ska sitta. Även här blev det tydligt att det inte finns något utrymme för felsågningar eller missriktade filtag.

Det är väldigt lätt att vinkla sågen för mycket eller för lite, när urtagen på sidorna skulle sågas. De ska börja och sluta på samma höjder…
Lyckades inte riktigt så försökte rädda det med en nålfil. Vet inte om det blev så mycket bättre, men det här är vad jag klarar av. Det behövs helt enkelt mer träning!

Provade att lägga dit stenarna. Jag kännde mig väldigt nöjd! Det här kommer bli ett par riktigt snygga örhängen!
Kanske var det lyckan över att ha kommit så här långt som gjorde att jag inte reflekterade över att stenarna trillade ner i hålen…

Såga till längden, löda fast öronstift, slipa, polera, vitkoka, trumla allt gick i något slags lyckorus. Men säg den lycka som varar för evigt!

När allt var klart och det bara skulle fräsas spår för stenarna och montera dem. Då insåg jag att hålen är för stora! När jag tidigare fräste upp hålen hade jag helt enkelt tagit fel storlek på fräsen! 2,1mm istället för 1,7mm. Skillnaden 0,4mm är fullt tillräcklig för att jag inte ska kunna rädda dem. Större stenar går inte då de sannolikt kommer krocka med varandra.

Så ibland blir det inte som man tänkt sig! Men jisses vilka snygga örhängen som finns i min skrotlåda!

Kommer jag försöka igen? Självklart!
Projektet är redan igång, dock kommer jag försöka träna lite mer på vissa moment innan jag gör dem på de nya örhängena.

Jaa, även mäta storleken på borrar/fräsar…

Ha det bra så syns och höres vi här på bloggen, instagram, Facebook och YouTube. (du följer väl mig på alla medier? Jag blir jätteglad om du gör det.)

/Fredrik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.