Kategorier
projekt smycken

Projekt ”Ring med bergskristall som blev till en beryll”

Jag älskar att göra ringar med en påbyggnad för steninfattningen och samtidigt såga upp själva ringen så den är öppen under stenen. Om ni inte hängde med på min virriga förklaring så titta på bilden nedan.

Det har alltid varit släta ringar, mest för att det är enklare med alla vinklar. Fast i mitt huvud har jag hela tiden tänkt att jag vill göra det med rund silvertråd . Så för några månader sedan drog jag igång projektet.

Det färdiga resultat med en beryll istället för bergskristall.

En lämplig sten införskaffades. Det blev en 7mm stor rund bergkristall. Efter lite funderande och måttande så bestämde jag att silvertråden skulle vara 2mm i diameter.

Det är svårt att fotografera små stenar med mobilen.

En inventering av mitt verktygsförråd krävdes då jag sannolikt inte har alla fräsar i lämpliga storlekar och former till projektet. Det resulterade i en inköpslista på 20st olika fräsar till min micromotor. Alla behövs så klart inte till detta projekt men kan säkert vara bra att ha…

Stenlägesfräs, kulfräs och linsfräs. Dessa typer behövde jag till projektet.

Tyvärr hade jag ingen 2,0mm silvertråd. Istället fick jag använda min hemmagjorda dragbänk och dra ner den 2,5mm tråd, som jag hade hemma, till 2,0mm.

Rekommenderar alla att bygga en dragbänk! Här finns hur jag gjorde och materialet jag använde. Kostnad ca 500kr

Med alla förberedelser klara drog projektet igång. En 62,8mm lång silvertråd sågades till själva ringen. En ca 50mm lång tråd fick bli de två ben som kommer hålla fast stenen. Plattan som stenen vilar på gjordes av 0,8mm tjock silverplåt. Tidigare har jag många gånger använt ett uthuggarset och pressat ut en rund platta med hjälp av skruvstädet. Denna gång behövde jag ett hål i plattas centrum och det kändes svårt att få till det med denna metod. I stället så tog jag min passare och ristade en cirkel på plåten. Sågade strax utanför markeringen, borrade ett hål i centrummarkeringen, precis lagom stort för skruven till en mandrell och satte sedan allt i min micromotor. Nu var det en enkel match att få plattan helt rund med hålet fortsatt i centrum.

Klart att börja såga! Jag mätte fel först därför är det 2 markeringar…
Bara hålla filen mot plattan och låta micromotorn göra jobbet.
Färdig platta. Jag fräste upp hålet till 4mm med kulfräsen sedan tog jag det sista med stenlägesfräsen.
Ring, ben och den färdiga plattan. Orsaken till att den ligger en gul sten kommer senare…

Med plattan färdig så var det dags att börja med de båda benen som ska hålla alltihop. Min första tanke var att såga nästan igenom tråden på mitten och sedan vika den till en lämplig vinkel. Det hade säkert fungerat om vinkeln inte hade varit så skarp och jag hade haft en perfekt mall att utgå ifrån. Istället så gick tråden av och jag fick försöka löda ihop ändarna i önskad vinkel. Nästa moment blev att såga ut spåret som plattan skulle sitta i. Placeringen gav sig själv eftersom jag ville att plattan skulle gå in 1mm i varje ben. Så med skjutmåttet inställt på 2mm mer än plattan var det bara att markera var det tog i benen. Se bara till att det är samma höjd på båda benen annars kommer stenen sitta snett.

Nästa gång kommer jag inte såga spåret utan fräsa för bättre resultat.
Såga, testa, såga mera , testa… Det tog en stund innan jag blev nöjd.

Nästa sak att bestämma är hur högt stenen ska sitta. Jag vill gärna ha den låg, men stenens spets ska inte röra vid fingret. Här testades det flitigt innan jag bestämde mig. När själva ringen är kapad så går det bara att sänka stenen utan att ändra på ringens storlek.

Höjden är nog bra, men det ser lite snett ut…

Jag valde att såga 2 raka snitt i ringen men det hade säkert gått lika bra att såga i samma vinkel som benen. Med en 2mm kulfräs fräste jag till sätena som benen ska vila mot. Det var ganska pilligt och man behöver vara ganska försiktig. Det är lätt hänt att fräsen far iväg och plötsligt så har man då ett fint frässpår i själva ringen… Personligen tycker jag att en rätt placerad fräs och med rätt vinkel har en väldigt liten avverkning på materialet. Skulle man däremot slinta lite eller placera den lite fel. Då har vi en avverkning på materialet som är enorm! Detsamma gäller även mina filar och sågblad. 😂

Börjat fräsa till sätena för benen.
Det nedre sätet är jag nöjd med, men det övre behöver lite mer jobb.

När allt passar som det ska så är det dags för lödning. Jag använder halvhårt lod till alla lödningar. Tycker det blir minst efterarbete med det.

Benen lödda, plattan kvar.

Så här långt hade allt flutit på utan några större bekymmer. Men säg den lycka som varar för evigt. När plattan var lödd och det var dags att fräsa säten till stenen i varje ben, tja då var det någon som tänkte fel. Vinklar och lägen blev helt fel och mitt i all frustration lyckades jag spräcka stenen.

Nja, inte ok mer justering krävs.
Krassssss där lossnade en flisa på stenen
Det syns inte så bra på bilden men stenen är lös och det finns inte material kvar i benen för att kunna hålla den på plats.

Trots misslyckandet så försökte jag få till några bilder på ringen. Jag är väldigt nöjd hur designen blev. Framförallt är jag nöjd med övergången från ring till benen och att midjan på stenen sitter lite ovanför plattan.

Om man bortser från att stenen inte sitter fast… Så är jag nöjd.
Tittar man noga så ser man att stenen är trasig och att ”klorna” är olika stora.

Någon vecka senare när den värsta besvikelsen hade lagt sig, bestämde jag mig för att försöka igen. Denna gång gick det bättre, men stenen blev en 7mm stor beryll istället. Nedan kommer några bilder på försök nr 2. Tillvägagångssättet är detsamma men jag var mycket mer noggrann när det blev dags att fräsa läget för stenen.

Bäddade in ringen i termoplast för att kunna vika till benen ordentligt.

Det är nog ganska sannolikt att det kommer bli flera sådana här ringar. Både för att jag tycker de är snygga men också väldigt roliga att göra. Om ni undrar vad som hände med den första ringen, så ligger den i skrotlådan och skäms…

Vill ni se mer sådana här projekt så fortsätt gärna följa med på min silversmidesresa.

2 svar på ”Projekt ”Ring med bergskristall som blev till en beryll””

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.