Kategorier
projekt smycken

Projekt ”ring till mig själv”

Antalet besökare på bloggen ökade mycket med det förra inlägget om ringen med den turkosa stenen. Så jag provar att följa upp med ett liknande inlägg. Denna gång är det en ring till mig själv

Utseendet på ringen har jag nog haft klart för mig under en längre tid. Men det som har stoppat mig från att göra den har framförallt varit 2 saker, en vals för att kunna få till de dimensioner på materialet jag vill ha och en osäkerhet på hur jag skulle kunna bocka ringbanden på högkant.

I början på min semester så var en resa till Örebro inplanerad för att titta på utställningen om Marilyn Monroe. Självklart hade jag sett till att det skulle finnas lite tid för mig att smita in hos Zilverzmen och valsa till grundmaterialet. Jag hade tänkt mig 5st ringband med 3st distanser placerade som ett Y mellan varje band. Distanserna skulle vara lika tjocka som banden. Allt enligt min enkla skiss.

Väl hemma med det valsade materialet så började jag tvivla på designen. Ringen skulle bli ganska bred, nästan 11mm. Men jag började enligt min plan ändå. Började bocka till de 5st ringbanden på högkant. Det gick faktiskt lättare än jag trodde! Såg till att de var ordentligt glödgade, innan jag började, och med en parallelltång samt ringregel så gick det både fort och lätt.

5st lödda ringar

Fixade till en mall så jag kunde markera var distanserna skulle vara på banden och började löda fast dem. Detta hade jag inte tänkt som ett problemområde, men det skulle visa sig bli det största utmaningen med ringen.

Första distansen lödd. Jag sågar av diatansämnet innan nästa lödning.
Tittar man noga så ser man att en distans sitter lite fel.

Att löda fast distanserna på det första ringbandet var inga större problem förutom att jag fick positionera om en distans 2ggr innan den hamnade rätt. Men när jag skulle löda dit ringband nr 2, då stökade det till sig. Min simpla löd utrustning värmer helt enkelt ett för stort område alldeles för fort. Resultatet blev att ringband nr 2. Sjönk ner mellan distanserna innan lodet smälte…

När ringband nr 2 väl var på plats och någorlunda justerat så provade jag den på fingret.

Den blir bred med 5st ringband.
Hmm, den ger inte den känsla jag är ute efter.

Jag vill ha större mellanrum mellan ringbanden. Fast då kommer ringen att bli ännu bredare. Efter mycket provande med olika tjocka fyrkantstrådar så bestämde jag mig för att öka distanserna från 1,2mm till 1,7mm. Samt att ringen bara kommer ha 3 st ringband istället för 5 st. Detta gör att ringen bara blir 7mm istället för nästan 11mm som tanken var från början.

1,7mm distans till vänster och 1,2mm till höger.

Med nya distanser klara så är det dags att sätta ihop ringen efter de nya tankarna. Jag ändrade också hur jag löder ihop dem. Tyvärr glömde jag ta bilder på det men bilden nedan är en efterkonstruktion på hur jag gjorde.

En storknäbb klämde åt där en omgång distanser sitter och lite bindtråd fick hålla ihop det på andra sidan. Jag lödde alltså båda distanserna och alla ringband på samma gång. Fördel inget silver sjunker ihop av värmen men istället blev det lite svårare att få distanserna rätt. Nästa gång kommer jag nog prova version ett igen, men ha stöd under ringband 2 och 3 och bocka distansämnet till ett U. Förhoppningsvis kommer det då bli enklare att positionerna distanserna mellan ringbanden.

Detta projekt blev både svårare och lättare än jag hade tänkt mig. Att lödningarna skulle bli det stora problemet hade jag inte räknat med men i gengäld gick det mycket lättare att bocka ringbanden. Ringen är klar, eller nästan i alla fall… efter att jag har använt den ett tag så har jag konstaterat att höjden på 2mm är för mycket. Så jag kommer fila ner den vid tillfälle. Kommer jag göra en liknande ring i framtiden? Absolut, jag tycker om den enligt mig maskulina formen, som det blev med större distanser och bara 3 ringband. Det var ett kul projekt som verkligen utmanade mina lödkunskaper. Men framför allt hur man arrangerar de olika komponenterna vid lödtillfället.

Nyfiken på vad nästa projekt blir? Fortsätt gärna att följa med på min silversmidesresa!

/Fredrik

Ett svar på ”Projekt ”ring till mig själv””

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.