Kategorier
projekt smycken

Designändring, blev ett hänge istället för örhängen…

Funderade på att göra ett par lite större örhängen i valsad silvertråd. Skissade upp dem på paddan och justerade en del på designen innan jag blev nöjd.

Det här kan nog bli bra.

Av någon okänd anledning började jag inte tillverka båda örhängena samtidigt utan var och ett för sig. Det spelar ju ändå ingen roll om man håller sig till planen men om man ändrar sig under tiden, tja då kan det bli intressant…

Räknade ut hur mycket tråd jag skulle behöva till varje örhänge. Tog sedan lite silvertråd med diametern 1,2mm och klippte till en ca 13cm lång tråd.

Körde tråden några gånger genom valsen så dimensionerna blev ca 1,2 x 0,8 mm. Tack vare det så blev tråden också någon cm längre och jag fick ett par extra millimetrar marginal på varje bit.

Tittar man noga så ser man att tråden inte är rund längre.

Det visade sig vara lite bökigt att böja tråden på högkant för att få fram formen som jag ville ha. Efter några mindre lyckade försök så gjorde jag en mall i termoplast kring en lagom stor puns. Fixade också ett spår i termoplasten som fixerade tråden i rätt position.

Mata in en liten bit, knacka till på punsen, mata in lite till, knacka…

Nu gick det mycket bättre att böja tråden på högkant. Att sedan såga till fyra lika stora bitar bjöd inte heller på någon överraskning.

Fyra bitar med samma böjning redo för filen.
Fila, fila, fila…
Passar de ihop? Nej mer filande behövs…
Men efter en stund så kunde de lödas ihop.

Jag skrev i rubriken att det blev en designändring. Jag ljög det blev två ändringar, hmmm. Ändring nummer ett bestod i att den övre delen flyttades ett par millimetrar i sidled jämfört med hur det såg ut på min skiss från början. Dessutom flyttade jag den ena distansen och tog bort den andra.

Originalidén
Efter den första designändring.
Här syns tydligt hur distansen sitter utanför varje del istället för i toppen.

Kanske kan man kalla det för en större förändring gentemot min originalskiss. Men inget som påverkar så mycket, då jag bara har gjort ett örhänge så här långt och jag strax ska börja på örhänge nr 2.

Så jag börjar om med en ny bit silvertråd. Valsa, böja, såga fila, löda och snart har jag två likadana delar igen. Här någonstans inser jag att det blir ytterligare en designändring… jag tycker det ser så fult ut med distansen utanför de båda delarna. Bestämmer mig därför att flytta distansens placering till den högra sidan på den nedre delen och till den vänstra sidan på den övre delen. På så sätt får jag förskjutningen mellan nedre och övre del samtidigt som distansen göms.

Nu blev det pilligt, borra två stycken 0,8mm hål i varje del. Den valsade silvertråden är bara 1,2mm bred så borrar jag rätt finns det 0,2mm material kvar på varje sida om hålet… Dessutom måste hålen sitta på samma ställe så den tunna tråden blir rak mellan varje del blir.

Puh, någorlunda i mitten.
Man får vara lätt på handen, annars går borren av.
Provmontering.
En är lödd, med lite för mycket lod…
Båda delarna lödda. Avståndet mellan dem är 1mm

Jag hade inbillat mig att det inte skulle märkas att örhängena var olika. Men när båda låg bredvid varandra blev det uppenbart att det ena såg fult ut och det andra mycket snyggare. Men vem ser skillnad på fult och snyggt…

Tydligen gjorde jag det! Bestämde mig direkt för att kassera det första örhänget och göra om det andra till ett halsband.

Då behövs en ögla till kedjan. lite bockande till så kan den lödas.
Det blev visst två öglor till kedjan.

Att löda ihop ringarna var lite nervöst. Den stora öglan är farligt nära lödningen för distansen mellan de båda delarna. Värmer jag för mycket så börjar lodet vid distansen att flyta och då kommer ringen fastna där och det blir till att börja om från början. Men det gick bra denna gång.

Det som var tänkt att bli ett par örhängen blev alltså ett hänge till ett halsband. Har dock lovat att göra örhängen också så det blir ett komplett kitt. Nedan är några bilder på det färdiga resultatet.

Fortsätt gärna följa med på min silversmidesresa!

/Fredrik

Ett svar på ”Designändring, blev ett hänge istället för örhängen…”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.