Kategorier
projekt smycken verktyg

Årets sista projekt, en ring med 10mm onyx

Inspirationen för denna ring kom på julafton när jag såg Marion få sin ring av Robin Hood. Men jag har gjort en fri tolkning av hennes ring.

Här kommer en liten beskrivning på hur jag gjorde ringen, och vilka verktyg jag har använt. Men det finns säkert både bättre och sämre sätt att göra ringen på, likväl som det finns bättre och sämre verktyg, så se inlägget bara som inspiration.

Jag började med att rita upp ”blomman” eller skålen på min iPad. Använder en app som heter Concepts, tack vare den kan även jag rita både krokiga och raka streck😃 en annan fördel är att jag kan skriva ut bilden i rätt storlek. Har jag ritat en cirkel på 17mm på paddan så är den 17mm när skrivaren har skrivit ut den.

Tejpade fast utskriften med dubbelhäftande tejp på silverplåten. Sen är det bara att börja såga precis utanför linjen. Jag valde ett väldigt fint sågblad för att få så bra kontroll som möjligt på sågningen, men istället tog det lite tid att såga ut materialet.

Var lite för försiktig på några ställen så sågade lite till med sågen där det behövdes. Tack vare det så behövde jag inte fila så mycket.

När jag var nöjd med blomman/skålen så fick den en omgång i puckelankan.

Passade också på att borra hål i botten för stiftet som kommer hålla stenen.

Slipade och grovpolerade innan jag löder fast den på ringen

Nu får blomman/skålen vila lite medan jag börjar med själva ringen. Sågar ut en ringskena och böjer ihop ändarna så det går att löda ihop ringen.

När ringen var lödd och filad till rätt bredd så borrade jag ett hål för stiftet som kommer gå genom ringen och blomman/skålen. Onyxen kommer sedan limmas fast på stiftet.

Bestämde mig för att sänka ner blomman/skålen i ringskenan. Började med en kulfräs och tog finliret med filen

Att löda känns alltid lite ödesmättat. Det har ju hänt att man misslyckats och fått börja om från början. Med tanke på arbetet jag har lagt ner så här långt på ringen, känns det lite pirrigt. Men bara att bita ihop och löda.

Då kör vi…

Ringtången är faktiskt något som jag önskar att jag köpt tidigare. Den har varit till stor hjälp vid sådana här lödningar. Den rekommenderas varmt. lödningen gick tack o lov bra. Lodet hamnade där det skulle och jag kunde pusta ut.

Provar stenen på den nylödda ringen.

Men innan jag visar det färdiga resultatet efter polering så tänkte jag visa upp verktygen jag använt. Det är inte så avancerade saker utan ganska vanliga verktyg.

Dessa verktyg användes för att göra blomman/skålen.

Till ringen och lödningen har jag använt dessa.

Tror jag fått med alla verktyg, men osvuret är nog bäst. Hur som helst har det varit ett kul projekt som jag sannolikt kommer göra igen. här kommer några bilder på det färdiga resultatet.

Fortsätt gärna följa min silversmidesresa.

/Fredrik

4 svar på ”Årets sista projekt, en ring med 10mm onyx”

Hej! Du gör så vackra smycken. Min inspiration har kommit tillbaka bara av att se dina snygga smycken.
Jag undrar var du har fått tag i din ringtång som du använder när du läder. Jag har försökt hitta en men inte lyckats.

Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.