Kategorier
projekt smycken

Ny variant av ring med onyx

Jag gjorde en ring med svart onyx som mitt sista projekt för 2020. Den ringen är utan tvekan den mest gillade och kommenterade bilden som jag lagt ut på sociala medier. Du kan läsa mer om den ringen här

Men den är lite stor, onyxen är 10mm i diameter och med korgen och ringskenan blir den totala höjden närmare 12mm. Så en lite mindre variant har funnits med i tankarna ett tag.

Den nya varianten med 6mm onyx

Passade också på att göra en liten design ändring. Delade på ringskenan så jag fick 2st ben som jag kunde vika upp och löda fast i korgen. Filade också till de båda benen så de blev lite spetsiga i änden som möter korgen.

Tittar man noga ser man att benen är lite spetsigare.

Hade tänkt ta massor av bilder som jag kunde visa upp här. Men jag blev så inspirerad att jag glömde bort kameran. men några bilder lyckades jag i alla fall ta. Så häng med och spana in hur jag gjorde ringen

Började med att dra ner lite fyrkantstråd till 2mm och sedan valsa ner tjockleken till 1,5mm. Gjorde en ring i rätt storlek för kunden och sågade sen ”sönder” ringen.

Lite pilligt att dela på ringskenan. Den är ca 1,5mm bred så varje del är mindre än 0,75mm. Det gäller att hamna mitt i ritsen på både över och undersida.
Färdigsågad och benen är uppvikta.

Själva korgen är en bit plåt, 0,8mm tjock som jag tejpat fast en mall på. Sen är det bara att såga… utan att hamna innanför linjen…

En bra början (Bilden är från ett annat tillfälle men momenten är desamma)
Utsågad! I bakgrunden syns puckelankan som används för att forma den till en korg. (Bilden är från ett annat tillfälle men momenten är desamma)
Filat fram en ”kloform” på varje blad.
Provmonterar korgen för att få en uppfattning om hur mycket material som måste bort från benen.
Filar till den spetsiga formen när det överflödiga materialet på benen är bortfilat.
För att fästa stenen har jag lött fast ett stift som går rakt igenom korgen och ringskenan.
När alla lödningar är klara provmonterar jag stenen. Sedan är det bara att slipa och polera ringen samt limma fast stenen.

Svårare än så här var det inte. Om jag skulle ge ett råd till någon som vill göra en likadan ring, så blir det vara noggrann!

Det färdiga resultatet!

Fortsätt gärna följa med på min silversmidesresa!

/Fredrik

2 svar på ”Ny variant av ring med onyx”

Tack för dina fina ord! Jag har inte gjort så många smycken som har varit till salu. Men jag kommer börja göra det nu i liten skala. De smycken som är till försäljning kommer jag publicera här på bloggen. Så om du vill kan du hålla lite utkik här.

/Fredrik

Gilla

Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.