Kategorier
Ateljén smycken

Lite nya stenar, opalmosaik

Jag älskar opaler! Helst ska det vara svarta opaler från Lightning Ridge i Australien. Tyvärr är det dem som anses mest värdefulla, så jag får fortsätta titta på internet och drömma om dem.

Dessutom är opaler ganska ömtåliga de ligger runt 5,5-6,5 på Mohs hårdhetsskala för mineraler. Så dyra och ömtåliga opaler känns inte som någon bra nybörjarsten att träna infattningar på…

Men för några veckor sedan dök det upp några fina stenar i ”opalmosaik” på mitt instagramkonto. Jag var så klart tvungen att köpa några då priset/st bara motsvarade en lite större cubic zirkona. Skulle dock inte kalla dessa för opaler även om de är uppbyggda på samma sätt som en triplet opal. I detta fall ligger skärvorna av opal på en bädd av onyx och ovanför skärvorna ligger det bergkristall.

En triplet opal är uppbyggd på samma sätt med 3 lager. Dock är opalskärvorna utbytta mot en hel opal och sannolikt även lite tjockare. Många fnyser lite åt dessa opaler då andelen opal inte är så stor. Fördelen är så klart priset och att de är betydligt mer tåliga än riktiga opaler. Det finns även dobblet opaler de har bara två lager, en bädd och själva opalen.

/Fredrik

Ett svar på ”Lite nya stenar, opalmosaik”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.