Kategorier
Ateljén smycken

Triplet opaler

Det är något magiskt med opaler. Tänk att något som finns i marken kan vara så vackert. Men som vanligt så är allt vackert dyrt och så även opaler.

Skärmdump från opalauction.com

Priset på opaler beror väldigt mycket på färgspelet, dess intesivitet och så klart storleken. Häromdagen hittade jag en opal till salu för 110 000$. Den var knappt 3x2x0,5cm stor. I svenska kronor blir det lite över 1,3 miljoner kronor, jag bestämde mig snabbt för att inte köpa just den. Dessutom var den till salu utanför EU så det tillkommer moms och säkert lite andra avgifter. Kanske hamnar priset närmare 1,7 miljoner kronor innan du kan lägga den på köksbordet.

Opal mosaik

Som tur är finns det billigare varianter. För ett par år sedan köpte jag några stenar med opalmosaik från en säljare i Sverige. Se detta inlägg Tror de kostade strax under 100kr st.

Mina triplet opaler

Den här gången köpte ett par triplet opaler från Australien. Det tog nästan en hel månad innan jag fick hem dem. Det totala priset blev betydligt högre/st än vad varje opalmosaik kostade. Jag önskar att jag kunde säga att de var ett fynd. Men ärligt talat vet jag inte, har inte hittat så många triplets i Sverige. De jag har hittat har varit bleka i färgspelet och lite billigare.

Nu är inte mina jätteintensiva i färgspelet men ändå mer intensiva än de andra. Förhoppningsvis är jag inte helt lurad. De kommer definitivt hamna i några smycken. Kanske en ring och halsband.

Att köpa opaler på nätet är inte det enklaste. Du har oftast bara några bilder och kanske en kort videofilm. Många fotograferar sina opaler i starkt ljus för att färgspelet ska visas i sin fulla prakt. Andra har doppat dem i vatten eller fotograferar mot en svart bakgrund, allt för att de ska vara så vackra som möjligt.

Det förekommer också att oseriösa säljare inte upplyser om att det är en duplett opal istället för en opal. Prisskillnaden är väldigt stor mellan dessa. En doublet eller triplett är värd ca 10% av en riktig opal. Men riktigt fina doublet kan ändå kosta mellan 30 – 40 000 svenska kr, så det är inte säkert att det är billigt bara för att det är en doublet eller triplet opal.

Fortsätt gärna följa med på min silversmidesresa!

/Fredrik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.