Kategorier
projekt smycken

Design en långsam process…

I stort sett alla mina smycken börjar med en idé som jag skissar upp på min iPad. Det är nog bara min tolkning av en tulpan som jag lekt fram vid arbetsbänken. Du kan läsa mer om den här.

Min tolkning av tulpan

Men nu har det blivit ytterligare ett smycke som har lekts fram. Eller snarare värkt fram.

Det är ett väldigt enkelt halsband i grunden. En svart onyx på en böjd silverskena. Men det stora tankearbetet kom att handla om hur själva hänget skulle fästas vid kedjan.

Nu börjar vi!
Enkelt, stiligt, väldigt minimalistiskt.

Första tanken var att fästa hänget med en ögla till kedjan. Problemet var att hänget vippade åt ena eller andra sidan så fort man rörde sig. Provade istället med ett lite större fäste som monterades på en fastlödd ögla på hänget.

Det större fästet på den fastlödda öglan.
Fästet från en annan vinkel.

Med denna lösning så hänger det som jag tänkt, men hänget tappar sin rena enkelhet och blir ganska ”rörigt” i toppen. Så jag skippar denna idé och funderar fram en ny lösning.

Lösning nummer två.

Gjorde en ny skena som var lite högre. Då kunde jag borra ett hål i den och trä igenom en tunn silvertråd som jag sedan lödde fast 2 små öglor på. Personligen tycker jag att det blev betydligt snyggare än den förra lösningen. Men fortfarande inte helt nöjd. Det kändes som om själva hänget var lite för lång. Så jag sågade av cirka 10mm på skenan och böjde om den. Tyvärr var jag lite lat så stiftet som håller pärlan fick sitta kvar. Det gjorde att jag inte riktigt fick till en lika snygg böjning som första gången. Definitivt värt att tänka på om jag gör något liknande igen.

Tråden passar perfekt i det borrade hålet.

När längden på skenan var åtgärdad så började tvivlen komma om tråden, den kanske ska vara kortare. Satt och experimenterade med olika längder men behövde en liten kaffepaus. Lade ifrån mig hänget och silvertråden för att hämta kaffe. När jag kom tillbaka till arbetsbänken såg jag direkt att tråden ska vara längre inte kortare. Jag hade lyckats lägga hänget på en lång bit böjd silvertråd utan att tänka på det när jag skulle hämta kaffe.

Nu kände jag mig nöjd med designen! Fila till ändarna, löda fast öglorna, slipa & polera och fixa till en kedja så är projektet färdigt. Trots att det är ett ganska enkelt smycke så har det tagit lång tid att genomföra. Långa stunder av funderande och skapande av olika testbitar har nog tagit närmare 80% av tiden som jag lagt ner på detta smycke. Men när man bara har silversmide som hobby spelar tiden ingen roll!

Så här blev resultatet, jag är iallafall fall väldigt nöjd!

Fortsätt gärna följa med på min silversmidesresa!

/Fredrik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.