Kategorier
Ateljén projekt smycken

Opalring

Jag köpte några tripletopaler i höstas som jag skrev om här. Men vad blev det för något av dem?
Den ena blev till en ring med en liten designtvist. Den andra ligger kvar i sin ask och väntar på sin tur. Sannolikt kommer den hamna i ett halsband.

Den färdiga ringen.

Det var egentligen inga större svårigheter/problem med denna ring. Det som dock vållade mig mest huvudbry var att få till rätt storlek på själva ringen. Den sitter inte rakt på fingret och kistfattningens vinkel mot ringskenan påverkar storleken väldigt mycket.

Här syns det tydligt att ringskenans ändar inte möts. Kistfattningen sitter i vinkel (okänt antal grader) mot ringskenan

Tänkte också göra ringskenan avsmalnande, dvs ändarna är inte lika breda. Vilket syns på bilden nedan. Dessutom ville jag att ringskenan skulle följa med kistfattningen.

Det finns säkert en massa bra sätt att räkna ut hur lång ringskenan ska vara. Jag tog den ”enkla” vägen såga, prova, såga, prova… Tillslut så hade jag en ring som borde passa.
Det fanns också en möjlighet att justera storleken lite med vinkeln på kistinfattningen. Efter en del filande, ganska mycket egentligen… så passade allt ihop och kunde lödas.

Tyvärr så har jag inte så många bilder från tillverkningen. Ringen gjordes under ett kurstillfälle hos Zilverzmen i Wadköping Örebro. Det var fullt focus på smidet och prata med de andra deltagarna. Så fotografera glömdes bort, men det är väl så det ska vara…

Ha det bra så syns och höres vi här på bloggen, Instagram, Facebook och Youtube. (du följer väl mig på alla medier?) Jag blir jätteglad om du gör det!

/Fredrik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.